İş Hukuku

İş Hukuku

İş hukuku, işçi ile işveren arasındaki ilişkileri düzenleyen hukuk dalıdır. İş hukuku alanında deneyimli avukat kadromuzla hizmet vermekteyiz. İş hukuku ile ilgili bilinmesi gereken konular;

İŞÇİ ALACAKLARI VE TAZMİNATI ÇEŞİTLERİ

İşçi alacakları, 4857 sayılı İş Kanunu’muzda düzenlenmiş olup işçinin iş sözleşmesinin sona ermesi sonucunda ortaya çıkan bazı hak ve alacakları olarak tanımlanmaktadır.

4857 sayılı İş Kanununun 24.maddesi hükümlerine göre işçinin haklı nedenle işten çıkması halinde işverenin tazminat ödemesi gerekmektedir. İşçi alacaklarının tazmini için 1 Ocak 2018 tarihi itibariyle işçi alacakları ve tazminat davaları için zorunlu arabuluculuk şartı getirilmiştir. Mevzuata göre başvurucu taraf öncelikle arabulucuya başvuru yapacak, arabuluculuk müessesinde tarafların uzlaşamaması halinde başvurucu iş davasını açacaktır. Sonuç olarak arabuluculuk, iş davasının açılmasının ön koşulu haline getirilmiştir.

İŞÇİLİK ALACAKLARI

1-KIDEM TAZMİNATI

Kıdem tazminatı alacağı için gerekli şartlar şunlardır:

-4857 Sayılı İş Kanununa Tabi işçi olmak

-En az 1 yıl çalışmış olmak

-Söz konusu iş sözleşmesinin iş kanununda belirtilen nedenlerden birisi ile sonlandırılması

Kıdem tazminatı olarak her yıl için 1 aylık giydirilmiş brüt ücret tutarında tazminat verilir. Belirli süreli iş sözleşmelerinde, kıdem tazminatı bulunmaz.

2-İHBAR TAZMİNATI

Sadece belirsiz süreli iş akitlerinin usulsüz feshinde söz konusu olur. 4857 Sayılı İş Kanununda sadece işveren ya da işçi olarak değil bildirim koşuluna uymayan tarafın bu tazminatı ödeyeceği belirtilmiştir. Bu nedenle usulsüz fesihte bulunan taraf kimse ihbar tazminatını ödemekle yükümlü olan taraf da odur.

3-FAZLA MESAİ ALACAĞI

İş Kanununa göre haftalık çalışma süresi 45 saattir. Bu çalışma saatini aşan çalışmalar fazla çalışmayı oluşturmaktadır. İşveren her takvim yılı başında işyerlerinde fazla çalışma yaptıracakları işçilerin yazılı onayını veya muvafakatini alma zorunluluğu bulunmaktadır.

Fazla mesai alacaklarının talep edilebilmesi için iş akdinin feshedilmiş olması gerekmeyip iş akdinin devam ettiği zaman diliminde de işverenden fazla mesai alacakları talep edilebilmektedir.

4-HAFTALIK TATİL ÜCRETİ ALACAĞI

İş Kanunu 46.madde; bu kanun kapsamına giren işyerlerinde, işçilere tatil gününden önce 63.maddeye göre belirlenen iş günlerinde çalışmış olmaları koşulu ile 7 günlük bir zaman dilimi içinde kesintisiz en az 24 saat dinlenme (hafta tatili) verilir. Çalışılmayan hafta tatili günü için işveren tarafından bir iş karşılığı olmaksızın o günün ücreti tam olarak ödenir.

5-ULUSAL BAYRAM VE GENEL TATİL ÜCRETİ ALACAKLARI

İş Kanunu 47.madde; bu kanunun kapsamına giren işyerlerinde çalışan işçilere, kanunlarda ulusal bayram ve genel tatil günü olarak kabul edilen günlerde çalışmazlarsa, bir iş karşılığı olmaksızın o günün ücretleri tam olarak, tatil yapılmayarak çalışırlarsa ayrıca çalışılan her gün için 1 günlük ücret ödenir. UBGT alacaklarının talep edilebilmesi için iş akdinin feshedilmiş olması gerekmemektedir.

6-ÜCRET ALACAĞI

7-YILLIK İZİN ÜCRET ALACAĞI

İş kanununun 53.maddesine göre işçinin işyerinde işe başladığı günden itibaren, deneme süresi içinde olmak üzere en az 1 yıl çalışmış olan işçilere yıllık ücretli izin verilir.

8-ASGARİ GEÇİM İNİDİRİMİ (AGİ)

İşçinin kendisi ve bakmakla yükümlü olduğu kişiler için devletin uyguladığı gelir vergisi indirimi, asgari geçin indirimi olarak adlandırılır. AGİ, 01/01/2008 yılından itibaren zorunlu hale getirilmiştir.

9-İŞ KAZASI TAZMİNATI

İş kazası geçiren işçinin maddi ve manevi olarak uğradığı zararlara karşılık alabileceği işçi alacakları (tazminat) olarak tanımlanmaktadır.

10-İŞE İADE DAVASI

İşe iade davasında ilk şart, işyerinde iş güvencesinin olmasıdır. İş Kanunu madde 18 uyarınca 30 veya daha fazla işçinin çalıştığı işyerlerinde, iş güvencesi bulunmaktadır. İşe iade davasını açabilmek için iş sözleşmesinin işveren tarafından ve geçerli bir sebebe dayanmadan feshedilmiş olması gerekmektedir. İşe iade talebinde bulunmak isteyen işçinin 30 gün içerisinde arabulucuya başvurması da tek başına yeterli değildir. Arabuluculuk uzlaşamama ile biterse son tutanağının düzenlendiği tarihi takip eden 2 hafta içerisinde işçinin işe iade talebiyle dava açması gerekmektedir.

İŞ DAVALARINDA GÖREVLİ MAHKEME

İş davalarında görevli mahkeme İş Mahkemeleridir. Bazı illerde ve ilçelerde iş mahkemeleri bulunmayabilir, bu durumda davanın açılacağı yerdeki asliye hukuk mahkemesi, iş mahkemesi sıfatıyla davada görevli olacaktır.

Daha fazla bilgi için iletişime geçiniz..

Shape